Jak wykonać zakwas na chleb?

Różne smaki ciastek!
6 października 2015
Zrób chleb na zakwasie
6 października 2015

Jak wykonać zakwas na chleb?

Każdy kto do ostatniej pory wypiekał wyłącznie chleb na drożdżach, musi też spróbować przygotować go na domowym zakwasie. Choć zdaje się stanowić więc doświadczeniem poważniejszym, niż jeżeli chodzi o zwykły chleb, wtedy istnieje to jedynie wrażenie. Żeby zrobić zakwas na chleb przydatne będą nam wyłącznie dwa składniki, a to woda oraz mąka. Teraz więc może wydawać się zaskoczeniem, bo mogliśmy sobie wyobrażać bardziej delikatną recepturę. Trzecim punktem jednak, który wymagamy wziąć pod opiekę jest czas. Nie starczy nam zatem zmiksować tych efektów i po sprawie, ale chwilę poczekać na zamierzony efekt. Jednocześnie, kiedy zjednamy wodę z mąką, odstawiamy toż w słoiku na kilka dni, by odbyła się z tego kwaskowata masa. Ona odpowiednio przyczyni się do ostatniego, że zrobione pieczywo wyrośnie i otworzy być określony smak. Pewną z zalet chleba na zakwasie jest jego mocny miąższ. Stosując tej mieszanki możemy również liczyć na ostatnie, że pieczywo na dłużej zachowa swoją świeżość. Przy chlebie drożdżowym nie spotkamy takich właściwości, a więc wypieki na zakwasie są tutaj wyraźną przewagę. Co dobrze , przy tej formie łatwiej jest podejmować ze faktów odżywczych, które ma w sobie chleb. Nie odda się więc ukryć , że upieczenie chleba na zakwasie nie jest skomplikowane , a potrzeba zwyczajnie dobrego momentu.  

Comments are closed.